[MONU]MENTUM

Een nieuwe kijk op Monteverdi's Maria Vespers

Wat:

Een innovatief compositie- en koorzangproject van KoorAcademie Maastricht rondom Vespro della Beata Vergine van Claudio Monteverdi.

Met dit project willen wij een nieuwe versie van Monteverdi’s Maria Vespers creëren waarin de authentieke waarde van het stuk behouden blijft, maar het in de 21e eeuw geplaats wordt.
Om dit te bereiken zal er gebruik worden gemaakt van zowel oude als moderne instrumenten en zullen er nieuwe compositietechnieken worden toegepast, waardoor een ‘cross-over’ ontstaat tussen de Oude Muziek en de moderne muziek met jazzinvloeden. 

De Maria Vespers worden gearrangeerd door de studenten van de Jazz Compositie- en arrangeerklas van het Conservatorium Maastricht, onder leiding van Wolfgang Braun.
Het originele werk zal als basis dienen voor het gehele project. Er zal met respect worden gewerkt aan dit stuk dat van grote waarde is voor de muziekgeschiedenis en het muzikaal erfgoed.

KoorAcademie Maastricht heeft de overtuiging dat de deelnemer zich op alle muzikale vlakken moet kunnen ontwikkelen. Dat wil zeggen dat er naast de reguliere koorrepetities stemcoachings en workshops worden aangeboden, waardoor de zanger zich optimaal kan verdiepen in de zang- en koorwereld. 
De koorleden zullen worden ondergedompeld in de Vespro della Beata Vergine van Monteverdi. Ze zullen leren over zowel de oude uitvoeringspraktijk en de bijbehorende oude muziektechnieken als over de moderne technieken die toegepast zullen worden in dit specifieke project om tot een nieuw geheel te komen dat oud en nieuw in elkaar laat overvloeien (en versterken)!

Waarom:

De Maria Vespers waren immens innovatief voor hun tijd, vanwege de sacrale hymnen, complexe dubbelkorigheid en sprankelende instrumentatie. Dit vernieuwende karakter van de eeuwenoude Maria Vespers willen wij tot klinken brengen voor het 21e-eeuwse ‘luisteroor’.
Wij hopen de hedendaagse toehoorders het werk te laten ervaren zoals de 17e-eeuwse luisteraar het originele werk moet hebben ervaren. 

Wie:

KAM gaat voor dit bijzondere project een samenwerking aan met het Schutz-Monteverdi Consort (SMC). We zoeken zangers en zangeressen die affiniteit hebben met Oude Muziek én open staan voor een ‘cross-over’, zodat er een spannend, uniek, innovatief werk ontstaat voor 21e-eeuwse begrippen.
Jori Klomp is in dit project de koordirigent. Johannes Honecker is de assistent-dirigent. 

Wanneer en waar:  helaas geannuleerd …

Zie de website van de Kooracademie Maastricht.